Heldere Instructie Generator Opdrachten

In de volgende opdrachten ga je de theorie die je geleerd hebt in praktijk brengen. Het is eigenlijk het inspirerende als je samen met iemand aan deze opdrachten gaat werken. 

Het is de bedoeling dat je de opdracht zelf vormgeeft en op een manier tekstueel vastlegt. Er zijn zoveel digitale mogelijkheden voor en ieder heeft daarin zijn eigen voorkeur. De meest ​eenvoudige wijze is handmatig opschrijven, fotograferen en klaar. Maar misschien wil je er wel wat meer werk van maken. Kies wat bij je past en kies dat wat haalbaar is. 

Structuur van de opdrachten: ik kies ervoor om je de opdrachten te laten uitschrijven. Schrijven is een manier om je te dwingen chronologisch op een rijtje te zetten wat je gedachten zijn. Nuttig! Zeker wij als creatievelingen hebben veelal een associatieve mind. En we willen nu juist dat al dat moois en kunstigs goed ingekaderd word voor onze pupillen om de lessen op te poetsen met deugdelijke instructie. Daarmee krijgen we de verwachtingen helder en kunnen we de leerling motiveren voor ons te gaan. Dus. Pen en Papier Paraat: op naar de opdrachten.

A

Verwachtingen & Doelen

 Opdracht #1# 

Ga rustig zitten. Neem een van je top-lessen in gedachte. Ik wil dat je gaat focussen op wat jij belangrijk vindt. Wat jou kernwaarden zijn die je als docent wilt overbrengen. Sluit je ogen, visualiseer, voel…Wat zijn de vijf belangrijkste elementen die jij als docent mee wilt nemen in AL JE LESSEN. Wat is jou signatuur? Schrijf op. 

 Opdracht #2# 

Formuleer voor jezelf wat het theoretische verschil is tussen Verwachting en Doel. En hoe dat in jou beleving woorden krijgt. Schrijven maar.

 Opdracht #3# 

Ik geef vijf elementen die een kernpunt kunnen vormen in een musische les. Per onderdeel formuleer je een les-doel dat bij dit element past en daarna je verwachting. En voor welke doelgroep? Laten we zeggen voor kinderen. En kies dan zelf of je voor de kleineren of de groteren gaat. Geef je keuze ook aan. Begin daar zo mee. Eerst natuurlijk een voorbeeld: 

  • Je hebt een workshop over Beeldende Kunst gevolgd. Je wilt je leerlingen vertellen over de link tussen beeldende kunst en je eigen discipline. Het thema dat je kiest is “3D / Ruimte” 

Voorbeeld antwoord:

Doelgroep: Mixed groep, ca 13-15 jaar, op een particuliere les ergens buitenschools. 

Lesdoel: bewustzijn creëren van driedimensionaliteit en ruimte in de podiumkunst. En het verschil met beeldende kunst waarin 3D anders vormgegeven wordt. 

Verwachtingen: ​dat de leerling in woorden kan uitdrukken wat driedimensionaal betekent. Dat de begrippen lengte, breedte, hoogte gebruikt worden. En het verschil daarmee met de beeldende kunst. Dat uitgelegd kan worden waarom podiumkunst een inherent tijds-aspect bevat. 

​Veel abstracter als dit voorbeeld wordt het niet denk ik. Ik heb de opdracht die jullie gaan doen iets eenvoudiger vorm gegeven. Begin overigens bij het begin: kies je doelgroep en maak vanuit dat perspectief de opdracht! Ready? Daar ga je dan!

3.1 Kenmerken Doelgroep > Leeftijdsspanne > Boys / Girls > Buitenschools / Binnenschools​ > Eenmalig / Serie

  • a. Je hebt een nieuwe hit “Go Crazy” gehoord van een bekende artiest die in de top staat. 
  • b. Je bent een schilderij tegengekomen dat je inspireerde. De afbeelding drukt “Familie” uit.
  • c. Je hebt een mooi liedje gehoord in een film die momenteel in de bioscopen draait. Het thema is “Eenzaamheid”
  • d. Je hebt een waanzinnige workshop gevolgd en wilt die zelf doen. Je hebt geleerd over “Adem en Lichaam”. 
  • e. Je hebt een boek gevonden met super inspirerende oefeningen. Je wilt een oefening doen waar je “Balans” mee traint. 

Vorm van je antwoord

Even een hulpje > Je schrijft op wat je doelgroep is, daarna zet je eronder wat het thema is. Dan formuleer je vervolgens je doel en daarna de verwachtingen. Onder elkaar: 

  • Thema + discipline
  • Doelgroep
  • Doel
  • Verwachting(en)

B

W5 – Triggerwoorden en lessenvoorbereid spiekbriefje

De W5 triggerwoorden zijn een fantastisch hulpmiddel om snel te checken of je “alles hebt en nix vergeten bent’. Net zoals je s’ochtends je check die voor je weg gaat van huis – sleutels? Papieren? Lesopzetter? laptop? telefoon? Kabels? Schoenen?  – doet, kan je jezelf aanleren om via de spiekbrief alle elementen na te lopen die met goede directe instructie te maken hebben. 

 Opdracht #4# 

Ik heb hieronder opnieuw de verschillende Triggerwoorden neergezet. Ik vraag het volgende van je. Per woord wil ik dat je een algemene formulering geeft voor jou discipline wat dit betekent…Huh? Lees maar mee – dan snap je het meteen. 

Waarom? > Hoe kan het dat….Hoe kan je [een etude leren] om [snelheid] te bereiken?

Wat? > Dit is een [etude]. Het is een stuk dat gespeeld wordt om [techniek] mee te oefenen.

Wanneer? > Je kan [de etude] als je hem [drie keer foutloos achterelkaar van blad kan] spelen met als pitch 140 BPM.​

Wie? Ik wil graag dat jij [de etude] speelt, ik [sla de bladzijden om / luister]

Waar? > Dit is een stuk voor [thuis in het studiehok]. Niet voor op het podium. Daarom zijn er verder [geen/wel/] muzikale eisen aan. ​

Ok. En nu jiiiijjjjjij!​ Denk dus aan JOU discipline. En zoek naar formuleringen die een goed gevoel geven. En zoek naar acties en opdrachten die steeds terugkomen in je lessen. Deze opdracht is een hersenkraker. Vraag je collega’s om hulp! Doe het samen! En goed abstract blijven formuleren! SUC6!

Trigger woorden opdracht

Waarom? > Hoe [actie] om [doel] op orde te krijgen.

Wat? Dit is [wat je gaat doen]. Je kan er [xxx] mee.

Wanneer? [Zet hier wat je doelen zijn]. Je kan het als je [eisen gekoppeld aan tijd / aantal keer]

​Wie? [Wie precies Iedereen / jij / alleen de meisjes] gaat de [opdracht] doen.

Waar(voor)? ​Deze [opdracht] is de [voorbereiding / aanloop] om [in de studio, op een toneel / podium] te kunnen presteren. 

C

Het Les Doel > Waar gaan we heen?

In dit laatste onderdeel wil ik dolgraag dat je aan het werk gaat om lesonderdelen te formuleren die je steeds weer tegenkomt. Het gaat over een muziekstuk instuderen voor een leerlingen-concert, een dans instuderen die onderdeel is van een grote leerlingen-voorstelling en over formuleren hoe je warming-up in elkaar steekt. Wat er op je papier komt te staan is een heldere formulering die je steeds opnieuw kunt gebruiken. 

  • Warming up. Maak een strakke sluitende uitleg waarom JIJ de warming up belangrijk vind.
  • Werken naar een voorstelling. Maak een uitleg waarbij je verteld wat je DOELEN en VERWACHTINGEN zijn als je naar een voorstelling toe gaat werken. Denk aan woorden als: overwinnen van tegenslag, samenwerken, groepsgevoel, grenzen verleggen, trots worden op resultaat. 
  • Lesonderdelen. Kies een element uit je les, bijvoorbeeld dat deel als je iets NIEUWS aan gaat leren en maak daar en formulering voor die volgens de kunst van het vak is uitgelegd.

  # Master Opdracht # 

Maak een lesopzet. Eentje die je met liefde een aandacht en met kennis en kunde die je hier leerde in elkaar zet. En dan maak je er een leesbaar document van. Voor mij en anderen. Heb je dat klaar en gedaan, dan mail je het naar mij. Ik kijk het voor je na en probeer binnen drie dagen antwoord te geven. OK? Mag naar office@zilverzout.nl