opdrachten module 10 – Master The Mind in Music

1

Master the Mind in Music

Deze module is anders opgebouwd dan anders. Ik ga je namelijk in deze module 2 pakketten aanbieden met daarin steeds drie oefeningen. Deze oefeningen gaan over mind en music. En melodie, harmonie en ritme staan hierin centraal. Het zijn de voortuigen om je geest te scherpen.

Deze oefeningen, zijn ‘Mastermind’ oefeningen. Dus oefeningen voor JOU als professional om je luistervaardigheden, ritmebesef en hersens aan het werk te zetten met dat o zo mooie vak muziek.

Je bent vrij om ze over te nemen, te veranderen, aan te passen naar eigen smaak en stijl, en laat me ook vooral weten wat je ervan vind!

Pakket 1/6 – Music & Mind Oefeningen

Melodie

1) Bladmuziek horen zonder te spelen (1)

Kies een klassiek stuk. Bijvoorbeeld Bach. Pak de partituur. Bekijk de structuur van het stuk. Tover ergens de beginnoot vandaan. Wanneer je die hebt, herleid je voor jezelf de klank van de toonsoort van het stuk. Ja, alles inwendig. Probeer de noot die je gevonden hebt breder te maken. Voller, luider. Wanneer je dit inwendig hoort, kan je beginnen de melodienoten te lezen. Volg nu heel secuur en in het tempo waarin jou innerlijk oor functioneert de melodielijn. Je kunt hiermee gaan variëren, volg de baslijn, volg de tegen stemmen.

  • Versterken connectie brein met je innerlijk oor
  • Versterken mentale connectie oog / innerlijk oor
  • Verbeteren waarnemingsproces van bladmuziek als visuele informatie
  • Verbeteren innerlijk luisteren naar muziek

Harmonie

2) Waar gaat het liedje heen? Deel I (7)

Kies een popsong die je niet kent. Start het muziekje op, ga achter je instrument zitten en zoek de toonsoort op. Naarmate je dit vaker doet, merk je dat je er ook beter in wordt. 😉 Het is de bedoeling dat je een beeld krijgt van het muziekstuk. Gebruik al je kennis en kunde, ga aan het werk om de harmonische structuur van het stuk zo snel mogelijk op orde te krijgen. Wanneer je weet hoe refrein, couplet en eventueel bridge in elkaar zitten kan je verder met deel twee van deze oefening.

  • Soepel en lenig worden in het herkennen van toonsoorten;
  • Herkennen van modale wendingen en harmonische structuren in de muziek;
  • Opbouw van een muziek razendsnel weten te doorgronden en te snappen;
  • Trainen gehoor in combinatie met analytisch denkwerk;

Ritme

3) Ritme in je lijf (13)

Lichaamsprocessen zijn ritmisch van aard. Kan jij eigen ritmeprocessen bewust navoelen? Weet jij wanneer je lichaam in versnelling gaat of juist vertraging? Ben je je ervan bewust dat je door deze processen beter na te voelen, je ook beter snapt wat de essentie is van ritme. En in het bijzonder van afwezigheid van klank en beat op een bepaald moment. Hoe werkt het: ga rustig zitten zorg dat je stil en kalm aan het werk kunt gaan. Probeer heel duidelijk je eigen ritmes waar te nemen. Begin bij je adem. Hoe loopt deze? Hoog? Laag? Kan je hem helemaal voelen? Kan je hem helemaal volgen? Vervolgens focus op je pols. En je hart. Hoor je deze ritmes? Kan je in je oren bijvoorbeeld je hartslag voelen? Of op een andere plek?

  • Luisteren naar je innerlijke ritme-makers, je hart en je puls
  • Voelen en waarnemen van je innerlijke ritmes van hart en adem
  • Verbinden van lichamelijke impulsen aan je gehoor

Pakket 2/6 – Music & Mind Oefeningen (6)

Melodie

1) Melodie zingen terwijl je geen zanger bent (6)

Als je geen zanger bent, is het nuttig om je stem wel te leren inzetten als instrument. Het is prettig om fluitend of zingend je weg te vinden in een muziekstuk. Zet het muziekstuk op en zing mee. No matter hoe. Het gaat er niet om dat je een concert zingt, het gaat erom dat je in je lichaam en in je stemapparaat gevoel krijgt voor hoog en laag van een stuk.

  • Verklanken van melodie in stem
  • Besef creëren tussen de fysieke mogelijkheden van jou stem en het instrument dat je speelt. Leer je bereik kennen in je stem, experimenteer met het octaveren omhoog en omlaag als je meezingt.
  • Ruimtelijk inzicht verkrijgen in de breedte van een stuk qua bereik, hoogte en diepte in het notenmateriaal
  • Leren concentreren op een ding in het moment zelf

Harmonie

2) Harmonie in chaos (12)

Sommige muziek is heerlijk ‘chaotisch’ in de eerste beleving. Wanneer je langer luistert, en bereidt bent om in het muziekstuk te duiken, dan kan je ervaren dat een in eerste instantie lijkende chaotische ritmiek en opbouw nu juist een enorme structuur kan omvatten die pas na een tijdje hoorbaar en voelbaar wordt. Ik heb hieronder en stuk van György Sándor Ligeti gekozen. Een door en door gestructureerd stuk, met een prachtige opbouw en waarin je heerlijk van de ene naar de andere associatie geslingerd wordt, en de ritmiek steeds veranderd…

Ligeti Flow Ze!

  • Leren meebewegen op een muziektaal die je misschien niet als eerste kiest
  • Luisteren naar pulserende bewegingen in de muzieklijnen
  • Horen van verdichte ritmiek versus wolkachtige structuren
  • Je op het verkeerde been laten zetten in de verwachtingen die je hebt en geleerd hebt in de algemeen geldende muzikale wetten

Ritme

3) Pop versus Jazz-Swing in de beat-beleving (18)                   

Popmuziek telt in 8ten en achstes. Denk aan een willekeurige ballet, jazzdance, aerobic of anderssoortige dansles en je hoort het de instructrices en instructeurs roepen: 5-6-7-8! Om aan te geven dat je start. 

Deze feel is beduidend anders dan de swing feel van de jazz. Het is een totaal andere beleving van het ritme en de zwaartepunten en stuwing in de genres liggen dan ook totaal anders.

Hier twee voorbeelden om deze verschillen te kunnen bestuderen:

Eenmaal Sting met bring on the night, waarbij je in de intro lekker op het verkeerde been gezet wordt. Vervolgens hoor je de gitaar erin komen om vervolgens in een duidelijk 1-2-3-4-5-6-7-8 ritme over te gaan. Probeer of je de stuwing kan voelen in de beat, dat er duidelijk gekozen is voor een ritmisch patroon dat eindigt in een strakke pop beat.

Sting Bring It On

Nu een stuk van een geheel ander kaliber:

Fever – Peggy Lee. Hier voel je de stuwing op de twee en de vier. Je hoort het ook in de manier waarop de timing in tekst e zang gedaan wordt. Enjoy 😉

Fever – Peggy Lee

  • Voelen verschil tussen beat in jazzmodus en beat in popmodus
  • Meedeinen op de groove die verschilt in energie en drive in de beleving
  • Luisteren naar de verschillen tussen timing in tekst bij pop en bij jazz

Leren concentreren op een ding in het moment zelf

2

Lesprakijkt III : Goed gejat is het halve werk 😉

In deze meditatieve oefening wil ik je meenemen – opnieuw – nar het verleden. Ga relaxt zitten, maak het je comfortabel.

Ik wil graag dat je per docent die je hebt gehad een “masteroefening” of “Mastertip” in herinnering brengt en die gaat uitwerken om je eigen lespraktijk aan te scherpen.

Het kan overigens ook een omgekeerde oefening zijn.

Laat ik mezelf als voorbeeld nemen: mijn eerste juf heeft me zo streng behandelt, ik durfde nauwelijks meer een noot te spelen. Iets met faalangst ja. De master-mind les die ik daaruit heb gedestilleerd is; Behandel al je leerlingen met DIEP RESPECT voor het niveau waar ze op zijn. En neem ieder niveau, van bloody beginner tot extreem gevorderd, serieus!

Zo. En nu jij;-)

De volgende vragen kan je meenemen je meditatie in:

1) Waardoor voelde je je prettig bij een docent? Hoe maakte hij of zij dat je je comfortabel voelde?

2) Wat was het liefste compliment dat je wilde horen?

3) Welke oefening speelde of zong je het allerliefste?

4) Wat was je lievelingsstuk toen je net begon?

5) Welke les wil jij je leerlingen meegeven die boven de muziek uitgaat?

6) Welke lessen heb jij meegekregen die boven de muziek uitgaan?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *