opdrachten module 4 – Voorbereiding Leertechnieken

In de lespraktijk van de musicus verzamelen zich vaak ook kinderen die hoogbegaafd, xI danwel zeeeeer slim zijn. Zonder nu te verzanden in grootse en theoretische discussies over wat dat allemaal exact betekent en inhoud wil ik je de graag de volgende tekst meegeven als introductie op dit thema. 

1

Voorbereiding over leertechnieken

Leertechnieken zijn handvatten waarmee je je stof eigen kan maken. En in het specifieke geval van muziek, zijn het manieren waarop je aan het werk kan gaan om je muziek eigen te maken. Muziek is een breed fenomeen. Uiteraard is daar het musiceren waarbij je muziek vertolkt / verklankt – al dan niet zelfgeschreven, uit het hoofd of geïmproviseerd. Bij het leren van de muziek komt er echter nog zo vele meer bij kijken. Welke manieren van leren zijn dan nuttig en werkbaar? Hieronder een lijst met technieken bekend uit reguliere taaleducatie en lesprogramma’s, omgezet naar muziekonderwijs.

Voorbereiding 1: kies een muziekstuk dat je wilt behandelen met een van je leerlingen. ​Zorg ervoor dat je verschillende kleuren markers en stiften bij de hand hebt. Doe de volgende opdrachten met dit muziekstuk.

Extra tip voor jou van mij 😉

Ik heb alle leerlingen steeds twee kopieën meegegeven van muziekstukken en/of etudes en/of liedteksten. Een voor de klieder een een voor de schoon…Op die wijze leerden de leerlingen blad te lezen van schone kopieën. Analyseren deden we op een apart blad.

2

Kliederen in je partituur…

Bestudeer je bladmuziek. Kijk ernaar. Beantwoord dan deze vijf vragen:

1) Wat is de beginnoot? Wat is de eindnoot? Geef een kleur en beschrijf.

2) Wat is de toonsoort aan het begin en wat aan het einde van het stuk? Beschrijf.

3) Welke delen in de muziek herhalen? Pak een kleur en markeer dezelfde delen met dezelfde kleur.

4) Kijk naar de ritmiek van de muziek. Welke patronen zijn gelijk / lijken op elkaar / herhalen? Kies een nieuwe kleur en teken dat in je partituur.

5) Bekijk de bladspiegel. Zijn de noten in de ruimtes van de diverse maten goed ingedeeld? Is de bladspiegel zuiver / netjes? Kan je aan het plaatje van de noten aflezen hoe de duur van de noten is ten opzichte van elkaar? Zo ja, fijn. Zo nee, teken een maat uit, opnieuw, en zet de noten als voorbeeld erin op de juiste en correcte plek. Werk netjes, dit voorbeeld ga je nog 100 x gebruiken 😉

3

Kliederen in je liedtekst

Bestudeer je tekst. Kijk ernaar. Zijn er woorden die je niet kent? Die je nooit eerder gezien hebt? Zoek ze op. Zoek ze uit. Wat betekenen ze?

1) Wat is het eerste woord? Tel uit met de muziek mee wanneer het exact begint. Tel in 8-en. Dat is makkelijk. Net als bij aerobic en jazz.

2) Wat is het refrein? Wat is het couplet? Geef per tekstblok een beeld aan wat je goed kunt onthouden. Teken of beschrijf het ernaast. Hoe concreter hoe beter…

3) Zijn er delen in de tekst die herhalen? Die als anker dienen?

4) Wees heel secuur in het vermelden van wanneer de stiltes zijn in de muziek.

5) Luister het lied een paar maal door eer je begint.

4

Leertechnieken voor muziek

Ik maak een indeling in leertechnieken die je kunt gebruiken voor muziekles, gekoppeld aan de leerstijltypen die je eerder tegenkwam.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *