Voicecoaching – Module 2 – Toon maken

In deze module wil ik je vertellen over de verschillende manieren van toon maken. Daarmee bedoel ik dat je keuze hebt in de manier waarop de klank wordt, die je produceert. De toon die je als eerste laat horen is van belang, het is de kennismaker van jou naar het publiek toe. Het is dus nuttig om erover na te denken wat je wilt. Moet het smokey klinken? Juist strak? Liefst een rechte toon zonder toeters en bellen? Of wil je meer een klassieke stempel zetten? Om tot deze keuze te komen leen ik schaamteloos van het werk van Catherin Sadolin. De kracht van haar methodiek schuilt in de makkelijk toepasbare techniek – ook voor mensen die niets van muziek weten.

De eerste keuze die je dient te maken is: wel of geen lucht?

Wil je een sound maken zoals bijvoorbeeld Norah Jones dat gebruikt in “Don’t Know Why” of ​Diana Krall met

“The Look of Love” dan ga je uit van een kleine, zachte modus waarin je zingt, namelijk de neutrale stem. In andere methodieken ook wel benoemd als ‘kopstem’. Je kan deze modus vrij eenvoudig vinden op de volgende wijze. 

Vinden van je neutral​

  • Denk aan iets kleins en zachts, een beestje, een kindje, een liefdevol bijtje etc. 
  • Stel je voor dat dat kleine gesust moet worden, met woorden als “hush now, don’t be afraid” – shhht stil maar – suuuja kindje. 
  • Zing voor dit kleins een slaap kindje slaap en doe dat zo zacht mogelijk. Voeg gewoon lucht toe. 
  • Aanzet met lucht
  • Klein, zacht geluid
  • Over het hele bereik te gebruiken

Zonder lucht…

Dan kom je in drie mogelijke versnellingen terecht waarin je kunt zingen. Zo kan je de verschillende registers noemen waarin je je toon neerzet. In de klassieke hoek wordt merendeel gesproken van borst en kopstem. Ik hou het liever bij de verschillende modi van mevrouw Sadolin, het is technisch ook makkelijker uit te leggen. Ik noem hieronder een aantal stem-kleuren  – met bekende voorbeelden – die mogelijk zijn: 

Een harde, metalige sound > Denk aan stemmen als (vanaf 3 minuten)  Freddy Mercury en Montserrat Caballe in Barcelona​. Of Bon Jovi in Its My Life

Een ronde, warme klassieke alt sound >Bernarda Fink – Bach – Schlafe mein Liebster of Tania Kross (1:55 min) met haar Mezzo – Sopraan. 

Een ronde, jazzy dikke en vette sound > Michael Buble met Sway of een big time hero als Sammy David Junior met The Candy Man

Een over de top Soul Diva sound > Jennifer Holiday met And Im telling You of Whitney Houston met The Greatest Love of All

Een rustige, vertellende klank zoals in de cabaret wereld > Wim Sonneveld met het Dorp​. Of Brigitte Kaandorp met Wat een mooie dag.

Een groot, bulderend geluid zoals in een voetbalstadion > ​Supporters zingen Mia of James Brown met Sexmachine of Danny Boy van Davin Young

Nou, een hele berg voorbeelden.​ Hoe beginnen we nu? Bij het begin. De basics zijn aan bod geweest, we gaan bewapend met tekst en karaoke-band of begeleiding van iemand aan het werk om te zingen. 

Vinden van je curbing…

Voor de curbing sound – de ronde, warme klank die het lekkerste ligt ergens in het middenbereik  – is het belangrijk dat je de aanzet neemt die begint op een glottisslag of in elk geval met een tik. ​Je neemt een hapje lucht, die zet je vast in je middenrif, je zorgt dat je daar fijn en lekker mee verder kan werken. Je gezicht staat in de stand alsof je een hap van een appel gaat nemen en dan ga je zingen. ;-).  Een woord wat echt gemaakt is om mee te curben is : Duh. Wanneer je dit woord kiest en een laddertje omhoog of omlaag zingt, zit je als vanzelf in de curbing. 

  • Ronde, warme klank
  • Iets metalig geluid, denk R n B
  • Over het gehele bereik mogelijk

Vinden van je Overdrive

Eigenlijk is deze klank heel erg makkelijk te vinden. Denk aan brullende en brallende mannen in een voetbalstadion en het geluid dat ze maken als ze “ole ole ole ole” zingen! Its easy als dat. Deze kleur kenmerkt zich door een sterk en roepend geluid en er zit een duidelijke grens aan het bereik tot waar je dat geluid kan maken. Bij vrouwen zo rond de a / bes / b beetje afhankelijk van je eigen kunnen…Hieronder is de MP3 met de bijbehorende sound.

  • Metalige, harde sound
  • Roepend, bulderend karakter
  • Grens: kan binnen een bepaald bereik

Vinden van je Belting, ook wel edge genoemd tegenwoordig

Belting is een klank die we eigenlij khet beste kennen van ‘gillende kinderen op een schoolplein’ . Het is een hard, snerpend, metalig geluid dat door merg en been gaat en…Daar was het natuurlijk ooit ook voor bedoeld. Je maakt de belting door twang toe te passen, een techniek waardoor je je keel op slot zet, met als gevolg een harde, knallende sound. 

  • Hard, snerpend geluid
  • Metalig met twang
  • Over gehele bereik te halen, in de praktijk alleen middengebied

Terug 😉

Dashboard

Vooruit 😉